SEO λάθη που μειώνουν την θέση σας στη google
Η τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων σε επίπεδο SEO είναι σημαντική στον αγώνα σας για υψηλά rankings** σε συγκεκριμένες αναζητήσεις που σας ενδιαφέρουν.
Δείτε στο παρόν άρθρο τι χρειάζεται να αποφύγετε για να βελτιώσετε τη μηχανή αναζήτησης του site σας και να αυξήσετε την επισκεψιμότητά του.
1. Δεν έχετε μοναδικούς τίτλους και περιγραφές
Αυτό είναι μάλλον το μεγαλύτερο SEO λάθος που κάνουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι και webmasters στο διαδίκτυο. Όσο έμφαση και να δηλώνουν ότι δίνουν στην μοναδικότητα των τίτλων η Google και η Microsoft, ακόμα πολλά sites έχουν διπλότυπους τίτλους σε διαφορετικές σελίδες.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη, σχετικά με διπλότυπους τίτλους είναι:
- Το να έχουν όλες οι σελίδες τον ίδιο τίτλο.
- Το να συμπεριλάβεις στο όνομα της κάθε σελίδας το όνομα του website. Χρειάζεται στην κεντρική σελίδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο στις υπόλοιπες σελίδες. Είναι χρήσιμο μόνο σε πολύ συγκεκριμένους τύπους sites για λόγους branding**
- Η δημιουργία τίτλων με περισσότερους από 65 χαρακτήρες
Οι meta περιγραφές** μίας σελίδας πρέπει να είναι επίσης μοναδικές (το πολύ 150-160 χαρακτήρες).
Δεν πρέπει να είναι μία συλλογή από keywords, αλλά να περιγράφουν ουσιαστικά και με έναν κατανοητό τρόπο το περιεχόμενο μίας σελίδας. Μία καλή περιγραφή μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των επισκέψεων που έχει ένα site σε μία σελίδα με αποτελέσματα αναζήτησης. Όσο πιο περιγραφική και κοντά στην πραγματικότητα είναι μία περιγραφή σελίδας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ικανοποίηση των επισκεπτών από την εμπειρία που θα έχουν με την σελίδα αυτή.
2. Δεν χρησιμοποιείτε το keyword tool της Google
Η Google σας δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσετε τον τρόπο με τον οποίο αναζητούν διάφορα θέματα οι άνθρωποι, σε διάφορες χώρες και γλώσσες. Επιπλέον, σας δείχνει τον όγκο των αναζητήσεων για κάθε λέξη κλειδί που επιλέγετε να αναλύσετε μέσω του εργαλείου.
Η έρευνα αυτή πριν την δημιουργία ενός άρθρου σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στο να βρείτε τον κατάλληλο τίτλο, γύρω από τον οποίο να δομήσετε το άρθρο σας. Επίσης, μπορεί να σας προτείνει διάφορα σχετικά και εναλλακτικά άρθρα γύρω από ένα θεματικό άξονα.
Είναι πολύ σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε έξυπνα. Το να στοχεύσετε σε πολύ γενικές λέξεις κλειδιά π.χ“seo” είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι webmasters. Αυτά τα keywords έχουν και τον πιο μεγάλο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να πετύχετε υψηλά rankings σε αυτές τις αναζητήσεις. Όμως, το keyword tool μπορεί να σας προτείνει niche** θεματολογίες, και την σχετική τους δημοτικότητα, ώστε να δημιουργήσετε στοχευμένο περιεχόμενο, το οποίο θα έχει βάσιμες πιθανότητες να πετύχει υψηλό rank και να σας φέρει και περισσότερη αλλά και πιο στοχευμένη κίνηση στο site σας.
3. Δεν προωθείτε τα άρθρα (ή τα blog posts) σας.
Μην περιμένετε ότι θα αρχίσουν να μοιράζονται το περιεχόμενό σας διάφοροι στα social media, επειδή απλά δημοσιεύσατε ένα άρθρο στο blog σας.
Αυτό ενδεχομένως να συμβεί σε ένα σημείο όπου το site σας θα έχει χτίσει ένα μεγάλο κοινό (μέσω συνδρομητών σε rss feeds**, μέσω παραληπτών του newsletter σας, fans στη Facebook σελίδα σας, followers στο Twitter προφίλ σας, αλλά και μέσω τακτικών σας πελατών. Θα έχετε δηλαδή έναν ικανό αριθμό απευθείας επισκεπτών, σε τακτική βάση). Μέχρι τότε, είναι σημαντικό να προωθείτε τη δουλειά σας. Χρειάζεται προσπάθεια, αξιόλογο περιεχόμενο, συνέπεια και επιμονή.
Η χρησιμοποίηση των προσωπικών και εταιρικών προφίλ και σελίδων είναι μία αρχή. Ανάλογα με τις δυνατότητες, το προφίλ, αλλά και την στρατηγική κάθε εταιρείας, η χρησιμοποίηση διαφήμισης στα social media, μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη πρακτική για γρήγορη, στοχευμένη και αποτελεσματική προώθηση του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας.
4. Δεν έχετε εγγράψει το site σας στο Google webmaster tools και στο Bing webmaster tools.
Η Google και το Bing δημιούργησαν τα webmaster tools** για να βοηθήσουν τους webmasters να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τα websites τους, για το επίπεδο «φιλικότητας» προς τις μηχανές αναζήτησης (search engines) και το πώς αναζητεί και βρίσκει ο κόσμος το website τους από αυτές.
Το να μην τις χρησιμοποιείτε είναι σαν να οδηγείτε στα τυφλά.
Είναι απλή η διαδικασία εγγραφής σε αυτές τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τις χρησιμοποιήσετε. Οι πληροφορίες που σας δίνουν σας βοηθούν να αποκτήσετε ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι κάνετε ήδη σωστά και τι πρέπει να βελτιώσετε για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του site σας.
5. Δεν έχετε ένα συνεπές πλάνο δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου
Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε σε αυτό το σημείο ότι δεν έχει σημασία αν δημοσιεύετε περιεχόμενο καθημερινά ή κάθε εβδομάδα, κάθε δύο ημέρες, κτλ. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξετε μία συχνότητα που σας βολεύει και να τηρήσετε αυτό το πλάνο, ό,τι κι αν γίνει.
Ετοιμάστε από πριν μερικά άρθρα και προγραμματίστε τα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, ώστε να έχετε στο ενδιάμεσο χρόνο να προετοιμάσετε τα επόμενα άρθρα. Η συνέπεια έχει σημαντική αξία σχετικά με το SEO και οδηγεί σε αυξημένη κίνηση!
6. Δεν είστε ενεργοί στα social media
Τα social media είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προωθήσετε το web site σας και το περιεχόμενό του. Αν δεν είστε ενεργοί σε τουλάχιστον μία social media πλατφόρμα, κάνετε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη αναφορικά με το seo του site σας.
Εκτός από το ότι πρόκειται για μία πολύ καλή πηγή που προσφέρει κίνηση στο site σας, το πόσο δημοφιλές είναι ένα site και το περιεχόμενό του στα social media είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας για τις μηχανές αναζήτησης.
Επιλέξτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, χτίστε ένα σωστό προφίλ και ξεκινήστε να μοιράζεστε περιεχόμενο με το κοινό αυτό, με στόχο να αυξήσετε την κίνηση που έχετε σε αυτά.
7. Δεν κάνετε internal linking** στις σελίδες του site σας
Η δημιουργία εσωτερικών links είναι απαραίτητη για 3 λόγους:
- Βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης να ανακαλύψουν περισσότερες σελίδες από το web site σας
- Ένα link σε μία εσωτερική σελίδα είναι ένα σινιάλο στις μηχανές αναζήτησης ότι αυτή η σελίδα είναι σημαντική για το site σας.
- Βοηθάτε τους χρήστες σας να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες web sites δεν ασχολούνται καν με την δημιουργία internal links, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι χάσιμο χρόνου, είτε επειδή δεν γνωρίζουν ότι τα internal links είναι χρήσιμα για το SEO.
Οι καλύτερες πρακτικές για internal linking:
- Κάντε link σε σχετικές σελίδες, συνδυάζοντας και links μέσα στο κείμενο, αλλά και παρέχοντας μία περιοχή με “σχετικές σελίδες”, στο τέλος κάθε σελίδας.
- Μην χρησιμοποιείτε πάντα anchor texts** με λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν. Είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία. Δοκιμάστε και links με anchor text τύπου “κάντε κλικ εδώ”, “διαβάστε περισσότερα”, κτλ.
- Μην κάνετε link από νέες σελίδες σε παλιές, αλλά αναζητήστε παλιότερες σχετικές σελίδες του site σας και κάντε link από αυτές στις νεότερες σελίδες.
- Όσο απαιτητικό σε χρόνο κι αν ακούγεται, αξίζει να το βάλετε στο πρόγραμμά σας.
Φροντίστε οι σελίδες που θέλετε να έχουν μεγαλύτερο ranking στις σελίδες αποτελεσμάτων (SERPS), να έχουν τα περισσότερα internal links.
Hint: Μπορείτε να βρείτε το σχετικό report στο Google webmaster tools επιλέγοντας Traffic και μετά Internal Links. Δοκιμάστε να έχετε 2-10 εσωτερικά links ανά σελίδα (ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του περιεχομένου).
8. Το web site σας φορτώνει αργά!
Η ταχύτητα απόκρισης ενός site είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τα rankings σας. Η Google και το Bing θέλουν ένα πιο γρήγορο web και κάνουν ότι μπορούν για να ωθήσουν τους webmasters σε αυτή την κατεύθυνση.
Σκεφτείτε ότι ένα site που θα φορτώνει πιο γρήγορα, θα έχει περισσότερη κίνηση (όχι μόνο λόγω των υψηλότερων rankings, αλλά και του αυξημένου user satisfaction), θα έχει περισσότερες πωλήσεις, περισσότερα page views. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό αν έχετε ένα site που πουλάει διαφήμιση (display advertising), τότε ένα πιο γρήγορο website θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερα clicks στις διαφημίσεις σας.
Πώς θα βελτιώσετε το χρόνο που φορτώνει το website σας;
Η πρώτη σας επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε μία εταιρεία ή επαγγελματία που να ασχολείται με την ανάπτυξη ιστοσελίδων.
Η δεύτερη επιλογή σας είναι να προσπαθήσετε μόνοι σας να βελτιώσετε το χρόνο φόρτωσης του site σας. Το πιο καλό εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας, και το οποίο μάλιστα είναι δωρεάν, είναι το Google PageSpeed Insights. Χρησιμοποιήστε το και ακολουθήστε τις οδηγίες, που σας δίνει η ίδια η Google!
Μερικά συμπεράσματα
Δεν πρόκειται για τα μόνα λάθη που κάνει ένας webmaster. Είναι τα πιο συνηθισμένα ίσως, τα πιο τρανταχτά, σύμφωνα με την εμπειρία μας. Επίσης, πρόκειται για λάθη που αν σταματήσετε να τα επαναλαμβάνετε και τα διορθώσετε, τότε θα δείτε άμεσο και σημαντικό αποτέλεσμα στην επισκεψιμότητα και την αποδοτικότητα του site σας.
Η αύξηση του organic traffic** του site σας απαιτεί συστηματική δουλειά, οργάνωση, τεχνογνωσία, χρήση των σωστών εργαλείων και κυρίως μία καλή και εμπεριστατωμένη άποψη για το πού απευθύνεται το περιεχόμενο του site σας και οι υπηρεσίες/προϊόντα της εταιρείας σας.
Λεξικό όρων:
Ranking: To Pagerank είναι μία αριθμητική τιμή, η οποία αντιπροσωπεύει το πόσο σημαντική και σπουδαία είναι μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, κατά την αντικειμενική κρίση της μηχανής αναζήτησης Google.
Το Pagerank επηρεάζει σημαντικά, μαζί με κάποιους επιπλέον παράγοντες, την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Niche:Τα niches μπορούν να τα μεταφραστούν και ως “θέματα”. Είναι το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο κινείται ένα site.
Branding:Ο όρος branding εμπερικλείει όλες εκείνες τις στρατηγικές και τις ενέργειες που οι εταιρίες υλοποιούν προκειμένου να χτίσουν επιτυχημένες μάρκες.
Μetatags:Είναι πληροφορίες για την ιστοσελίδα σας που είναι αόρατες στους επισκέπτες σας, αλλά βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να την κατατάξουν σωστά στον κατάλογο τους.
Από τα metatags το μόνο που μπορείτε να δείτε εσείς και οι επισκέπτες σας είναι ο Τίτλος (meta title), που φαίνεται στο πάνω μέρος του browser σας (Internet Explorer, Firefox, κλπ.). Ο meta – Τίτλος δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος με τον τίτλο που έχει το κείμενο της ιστοσελίδας σας.
RSS feeds:Τα RSS feeds είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ενημερώνεστε για τα γεγονότα. Το Διαδίκτυο αποτελείται πλέον από δισεκατομμύρια σελίδες οι οποίες περιέχουν τέτοιο πλούτο πληροφοριών που είναι σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
Εδώ έρχεται να δώσουν τη λύση τα RSS feeds. Πλέον όλες οι πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν έρχονται στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε φορά τους σχετικούς δικτυακούς τόπους.Τa RSS Feeds σας επιτρέπουν να βλέπετε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων (sites) που σας ενδιαφέρουν.Μπορείτε να λαμβάνετε κατευθείαν στον υπολογιστή σας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμείτε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους(sites).
Webmaster tools:είναι μια χωρίς χρέωση διαδικτυακή υπηρεσία από την Google για webmasters. Επιτρέπει στους webmasters να βελτιστοποιούν τη προβολή των ιστοσελίδων τους.
Internal links:είναι συνδέσεις που πηγαίνουν από τη μία σελίδα σε ένα domain σε μια άλλη σελίδα στο ίδιο domain .Χρησιμοποιούνται συνήθως σε κύρια πλοήγηση.
Anchor text:έιναι το ορατό, clickable κείμενο σε μια υπερ-σύνδεση. Οι λέξεις που περιέχονται στο anchor text μπορούν να καθορίσουν την κατάταξη που η σελίδα θα λαμβάνει από τις μηχανές αναζήτησης. Τα anchor text συνήθως δεν ξεπερνούν τους 60 χαρακτήρες.
Organic traffic:είναι η κίνηση που έρχεται σε μια ιστοσελίδα μέσω συνδέσεων από άλλους δικτυακούς τόπους, όπως μηχανές αναζήτησης, κατάλογους, και δικτυακούς τόπους τρίτων.
Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ορολογίες του SEO δείτε το σχετικό μας άρθρο.